Portfolio | recreational | Penticton Community Centre

 

Penticton Community Centre

Penticton, BC

 
The upgrade and expansion of Penticton Community Centre is a 100,000 sq.ft. LEED Silver targeted project encompassing the facility's aquatic and recreational facilities with the primary objective of designing an energy-efficient building that works towards the BC Climate Action Charter goal of becoming carbon neutral by 2012. Scope of work included upgraded HVAC equipment, high efficiency boilers and a range of leading-edge technology, the construction of a square 10-lane, 25-meter square lap pool, a separate warmer pool, a lazy river, shallow lanes for younger/novice swimmers or seniors who require a warmer water environment; a children's activity area with a ‘bubble pit’, a tot and parent slide, and several water spray features.  
 
Per AME standard practise, a matrix approach was employed which takes into consideration client and end-user feedback, budget and system availability, to reach a consensus on the best design approach for pool filtration and treatment configuration at the facility. In this instance the matrix process resulted in the selection of chlorine gas, regenerative filters, and perlite filter media, the first such installation of its kind in BC. Benefits to this filtration system include the highest water quality available, reduced water consumption and thereby decreased operating costs. Furthermore, the design at Penticton incorporates ultraviolet (UV) light which not only acts as a secondary disinfectant and reduces chloramines in the pool water but also reacts with - and destroys - chloramines still dissolved in the pool water. In addition modular water-to-water heat pumps for heat recovery enable heat to be rejected from the system to an open loop ground water system which rejects heat without using the fluid cooler.
 
Architect:

Bruce Carscadden Architect and Meiklejohn Architects

Complete AME Group Portfolio