Portfolio | Civic & Cultural | songhees wellness centre

 

songhees wellness Centre

victoria, BC

 
This 3-storey, 46,000 sq.ft. recreation and wellness centre is located in Victoria at the heart of the Songhees Nation and is a realization of their long held dream for a combined community gathering place and center for sports and recreation programs.
 
Recently Certified LEED Silver, this award-winning facility comprises Band administrative offices, Council Chambers and a display space for important Band artifacts. Its amenities include a full-size gymnasium, fitness centre, food services and capacity to seat up to 300 people in its retractable seating and stage areas. The Health Centre wing offers a variety of holistic health initiatives and mental /physical wellness programs.
 
From a sustainable mechanical design perspective, AME’s primary strategy involved increasing energy and water performance through solar hot water heating, natural ventilation, radiant heating, heat recovery, rainwater harvesting and groundsource heat pumps which use the earth as a heat source during colder winter months and as a heat sink to cool the facility in the summer months. In addition, aerothermal heat pumps, designed to utilize heat recovered from the outside air, will compress it to heat water for the facility's central heating system, resulting in a more efficient heating and cooling system year round. 

Architect: Chang Holovsky

Complete AME Group Portfolio