Guildford Aquatic Centre 2017-07-31T02:01:28+00:00

Project Description

Guildford Aquatic Centre Indoor Expansion

The Guildford Aquatic Centre is a 75,000 sq.ft. expansion of the existing Guildford Recreation Centre and comprises an 8-lane Olympic-sized swimming pool, springboard diving, a leisure pool with waterslide, lazy river and spray features, as well as a hot tub, children’s area, fitness and weight room.

Employing Autodesk Revit MEP during design afforded significant improvements in the design team’s ability to coordinate between the various disciplines, providing information on interferences to a level that was impractical in normal AutoCAD designs. This proved extremely valuable in coordinating the HVAC system within the natatorium with structural and lighting elements to achieve a clean, unobtrusive appearance. It also enabled the design team to review in greater detail the impact of the new building and mechanical systems on the existing building elements. The HVAC design uses heat recovery coils on exhaust air streams wherever practical and moves recovered heat, via a pair of high efficiency heat recovery chillers, to areas of the system that are demanding heat. Condensing boilers back up the building’s heating system.

As AME standard practice, a matrix approach was employed to determine the best pool filtration and treatment configuration for the facility. Coupling our experience with end-user feedback, familiarity and budget, as well as system availability, the approach provides a path for all participants in the decision process to reach consensus on the appropriate design direction. For this facility, this process resulted in liquid chlorine, regenerative media filters and ultraviolet (UV) reactors. The facility’s filtration system uses regenerative filters and perlite filter media resulting in the highest water quality currently achievable among pool filtration systems. This system not only reduces water consumption but also achieves lower operating costs.

A growing concern in the industry is the presence of chloramines in the pool environment. Guildford’s design provides a two-prong approach to address concerns of chloramine presence. To reduce the concentration of chloramines in the pool water, UV light is used and performs as a secondary disinfectant since it reacts with and destroys chloramines still dissolved in the pool water. Chloramine concentration in the pool hall is reduced through air exhausted from the pool gutter drain. Being one of the lowest points in the pool system, this lends itself well to removing chloramines, which are heavier than air. Supply air is provided both at high and low level – high level ventilation washes the natatorium structure and windows; low level displacement ventilation provides effective make-up air for the gutter exhaust system.

This facility expansion was constructed while the existing Recreation Centre and parking remained fully operational.

Project Details





Surrey, BC