Guildford Aquatic Centre Indoor Expansion

SECTOR

Recreation

Year

2015

Location

Surrey

Awards

N/A

Highlights

  • AME utilized Autodesk Revit MEP during design which afforded significant improvements in the coordination between the various disciplines.
  • A matrix approach was employed to determine the best pool filtration and treatment configuration for the facility.
  • This facility was constructed while the existing Recreation Centre and parking remained fully operational throughout.
  • The facility’s filtration system uses regenerative filters and perlite filter media which not only reduces water consumption but also achieves lower operating costs.

Project Details

The Guildford Aquatic Centre is an expansion of the existing Guildford Recreation Centre and comprises an 8-lane Olympic-sized swimming pool, springboard diving, a leisure pool with waterslide, lazy river and spray features, as well as a hot tub, children’s area, fitness and weight room.

Guildford’s design provides a two-prong approach to address concerns of chloramine presence. To reduce the concentration of chloramines in the pool water, UV light is used and performs as a secondary disinfectant since it reacts with and destroys chloramines still dissolved in the pool water. Chloramine concentration in the pool hall is reduced through air exhausted from the pool gutter drain. Being one of the lowest points in the pool system, this lends itself well to removing chloramines, which are heavier than air. Supply air is provided both at high and low level – high level ventilation washes the natatorium structure and windows; low level displacement ventilation provides effective make-up air for the gutter exhaust system.