Exterior of rounded glass and wood building with brick landscaping

Songhees Wellness Centre

ARCHITECT

SECTOR

Recreation

Year

2013

Location

Victoria

Awards

LEED Silver Certified

Highlights

  • Electric boiler back-up
  • Double-skin façade system
  • Rainwater harvesting system
  • Closed loop geo-exchange system
  • Electric boiler back-up
  • Natural ventilation systems
  • Solar thermal system for domestic hot water pre-heat

Project Details

The Songhees Wellness Centre is an award-winning multi-purpose space that includes the Nation’s Governance and Administration Offices, Education Services and Health Centre. Recreation facilities include a fitness center, change rooms and an international-sized gymnasium with bleacher seating for over 300 people.

Numerous sustainable elements were incorporated into the design of the spaces, including a high-performance envelope coupled with high-performance mechanical and lighting systems.