West Fraser Centre building exterior with red detail and wood exterior

West Fraser Centre

SECTOR

Recreation

Year

2017

Location

Quesnel

Awards

N/A

Highlights

  • In the summer, when the bowl is expected to be used for community events and tradeshows, large ceiling fans provide evaporative cooling while utilizing outside air for free-cooling.
  • The project’s budget was $20 million.
  • The low-grade heat pump design recovers waste heat from the ice plant.

Project Details

AME was retained to complete the mechanical design for this new 1,400-seat spectator facility, which features a single sheet of ice and support spaces.

The mechanical design includes a heat pump system that interacts with the ice plant to either recover waste heat for heating the building or reject extra heat from the building system to provide cooling. This system serves all non-service spaces other than the change-rooms and flex spaces, which are served by a separate unit. The change rooms have demand control ventilation to provide odour removal, heating and ventilation to the space and are then purged each evening with 100% outside air. Both main systems are designed with heat pipes to provide exhaust air heat recovery.